Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

2018. június 1-én a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Művészeti Gálát rendezett a Nemzeti összetartozás Napja és a Tehetségnap alkalmából az intézmény aulájában.

Az ünnepi megnyitó után a kiemelkedő sportolói teljesítmények jutalmazására került sor: a Buday-díjjal járó serleget ünnepélyes keretek között vehette át a három kézilabdás korcsoport egy-egy díjazottja: Matic Dávid 3.a, Csamangó Lili 6.a és Csíki Krisztián 8.a osztályos tanuló.

A Gálaműsor első részében a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a nemzeti értékeink bemutatásával megemlékeztünk a hagyományainkról. A regionális népdaléneklési versenyen I. és II. helyezést elért tanulóink, Buczkó Anita (6.b) és Nyári Levente (5.a) népdaléneklésükkel emelték az ünnep fényét. Az énekkar-zenekar dalválasztásai is a nemzeti összetartozás és tolerancia jegyében csendültek fel a tanulók és tanárok hangszerjátékával (gitár, szintetizátor, cajon) és jelnyelves előadással. A Tankerületi Szavalóversenyek I. és II. helyezett tanulója, Papdi Kíra (6.b) Arany János vers szavalásával tette emlékezetessé az ünnepet.

A második rész a Tehetségpontként működő iskolánk Tehetségnap-bemutatója volt, amely során képet kaphattunk mind a sport, mind a művészeti nevelés területén folyó sokrétű tehetséggondozásról. Felléptek hangszeren tanuló diákjaink: Sümegi Boldizsár (1.a), Verebes Máté (3.a) és Buczkó Anita (6.b). Láthattuk az Országos Diákolimpián előkelő helyet szerzett ugrókötelező tanítványainkat: Papp Enikőt (3.b), Kelemen Jázmint (5.b) és Tomai Kingát (5.a). Elkápráztattak FIT-KID bemutatójukkal a nemzetközi és országos eredményekkel büszkélkedhető diákjaink: Tőkés Laura Kíra (6.a) és Kéri Romina (7.a).

Az alsós színjátszó szakkör tanulói különleges előadással lepték meg a közönséget: a színdarabot angol–magyar nyelven láthatta a közönség.

Vendégünk volt két partnerintézményünk is. A TánCentrummal való közös munkánk eredményeként az ötödik és hetedik évfolyamos osztályaink előadásában moderntáncot láthattunk. A slágerekre koreografált táncok mindegyike fergeteges sikert aratott.

A Gála zárásaként a Premier Művészeti Szakgimnázium tanulóinak zenés és moderntánc bemutatóját láthatta a közönség. A zenei előadásban – nagy örömünkre – viszontláthattuk iskolánk volt tanulóit, Palázsy Annát és Miklóst is.

A Gála a komplex művészeti nevelés jegyében jött létre, ezért újdonságként kiállítással bővült a rendezvény. A kiállításon a képzőművészeti szakköreink, így az alsós-felsős rajzszakkör alkotásainak kiemelkedő munkáiban gyönyörködhettünk a paravánokon. A nagy népszerűségnek örvendő makettszakkör alkotásait is megcsodálhattuk a kiállításon.

Kiemelkedő tanulóinknak az idei évben elért eredményeit tükröző oklevelekből is láthattak a szülők, tanulók, vendégek egy összeállítást az aulában.

Tanítványaink alkotásai mellett tanítóink, Vidovicsné Szamosi Csilla és Kecskés-Perovics Éva munkáit is megcsodálhatta a közönség. Az ÖKO-szemlélet és a művészet egységét képviselik Borbély László tanító kézműves alkotásai, amelyek színpadi háttér méltó dekorációi voltak.

Gáspár Andrea
szervező, a komplex művészeti nevelés koordinátora

Képek a Gáláról