Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Szalmabálák

2019. október 4-én, pénteken iskolánk vöröskeresztes kirándulást szervezett Mártélyra. Hogy miért esett erre a különleges helyre a választás?

A mártélyi holtág

A Mártélyi Tájvédelmi Körzet a Tisza bal partján a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzettel átellenben fekszik. Az 1971-ben alapított tájvédelmi körzet területe 2260 hektár. Mivel a Tisza hullámterében fekszik, a folyó vízjárása a terület állapotát, növény- és állatvilágát és hasznosítását is döntően befolyásolja” – tudhattuk meg előzetes tanulmányozással a Kiskunsági Nemzeti Park honlapjáról.

Ezen a különleges tájon, a hullámtérben túráztunk. Kb. 9 km-t tettünk meg aznap a 2.a és 4.b osztályokkal. Egy tanuló a 6.b osztályból is csatlakozott hozzánk. Túravezetőnk ezúttal is Ábrahám Krisztián volt a Kiskunsági Nemzeti Parktól, aki – mint mindig – most is sok érdekességet mondott és mutatott nekünk. Megtudhattuk például, hogy egy nagyra nőtt tölgyfa kb. két légkondicionáló berendezéssel ér fel. A gyerekek gyorsan szedtek is makkot, hogy a kertjükben elültethessék.

A víz feletti pallókon gyalogolva szinte holdbéli táj varázsolódott elénk, és láthattuk, hogy milyen csodálatosra festi a természet a tájat ősszel. Ezerféle színben pompázott előttünk a mártélyi Tisza-part. Szinte kedvünk lett volna leülni és megfesteni.

A látcsövekkel még a réti sast is megfigyelhettük, ahogy zsákmányára vadászva körözött fejünk felett.

A szürkemarha-csorda

Túránk vége felé két meglepetés is várt a túrázókra, hiszen testközelből láthattak egy szürkemarha-csordát, s végül hatalmas szalmabálákra bukkantunk, amelyekre a gyerekek felmászhattak és azon játszhattak.

Kellemesen elfáradva, de élményekkel teli értünk haza egy csodálatos, ragyogó nap végén.

Köszönjük az élményeket programunk szervező pedagógusainak, Tóthné Kőrffy Edinának és Gregusné Juhász Eleonórának, valamint a kísérőiknek, Nemes Dánielnek és Nagyné Oláh Évának.

Gregusné Juhász Eleonóra
Az ÖKO-munkaközösség vezetője