Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

ÖKO-tábort szerveztünk 2016. június 19–23. között, délelőtt 9–12 óráig. Iskolánkból indulva minden nap más helyszínre látogattunk el a 19 tanulóval.

Hétfőn megismerkedtünk az Újszegedi Rotary Tanösvény rejtélyes élővilágával, ahol Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa kalauzolt végig bennünket, fel egészen a Maros torkolatig. Sétánk során sok érdekességet láttunk, hallottunk. Megtudtuk, hogy a széles levelű útifű vagy népiesen nagy útilapu kiváló a sebek gyógyítására, szedtünk eperfa levelet, amiből otthon teát főzhettünk cukorbeteg családtagjainknak, mivel jót tesz a hasnyálmirigy működésének, elemezhettük a madarak tollait, és azt is megtudtuk, hogy a cipzár működése a madarak tollából eredeztethető.

Kedden két órás kézműves foglalkozáson vettünk részt az Alsóvárosi Plébánián, ahol az agyagozás érdekességeivel ismerkedhettünk meg. Különböző technikákkal készíthettünk tálakat, vázákat, plaketteket. Izgatottan várjuk a kiégetés eredményét.

Szerdán sárkányhajókból gyönyörködhetünk Szeged nevezetességeiben. Czinege Zsolt, a DÉMÁSZ Szeged Vízisport Egyesület edzője irányított minket.

Csütörtökön Algyőn az Ezerjófű Egyesület Gyógynövény kertjébe is bepillantottunk, ahol 200 növény látható. Berek Ágota (az egyesület elnöke) kertvezetése után élményekkel teli gyógynövényes foglalkozáson vettünk részt, ami teakóstolással zárult. Fűszer- és gyógynövényekkel megpakolva tértünk haza.

Pénteken betekintést nyertünk a Csemete Egyesület munkájába, Bojtos Ferenc jóvoltából, a természet- és környezetvédelmi interaktív játékok sajnálatos módon elmaradtak, de kárpótlásképpen rengeteg kiadvánnyal, szórólappal, matricákkal, képeslapokkal pakolhattuk meg a táskánkat. Iskolánk Zöld polcára is jutott belőle bőven. Táborunkat a Roosevelt téren, a játszótéren zártuk.

Gregusné Juhász Eleonóra
a tábor szervezője
az ÖKO- munkaközösség vezetője


Képek