Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

A felfedezés örömforrás

Iskolánk, a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola idén sikeres ERASMUS+ pályázatot nyújtott be, melynek keretén belül volt szerencsém 1 hétre Rovinjba látogatni és tanulni.

A kurzus, amelyen részt vehettem a matematika tanítás módjának egy számomra teljesen új részét mutatta be. Melynek az az alapvető lényege, hogy a diákok saját maguk fedezzék fel a matematika különböző területeit, saját tapasztalataikat használják fel a matematika tanulása során.

Az érintett témakörök a következők voltak: Számrendszerek, Számelmélet, Algebra, Geometria. Mindehhez különböző játékkeretekkel ismerkedhettünk meg. Ezek között szerepeltek olyanok is, amikhez IKT eszközök használatával tisztában kell lenni a tanároknak és a diákoknak egyaránt. Ilyenek voltak pl: a kahoot és az edubase felületek és még sok más online alkalmazás. Megismerkedhettünk olyan játékokkal, amikhez nem feltétlenül kellenek IKT-s eszközök, mégis nagyon jól le tudják kötni a gyerekek figyelmét, ezek lehetnek kvízes jellegűek, vagy akár mozgásos játékok is.

Trénereink, Jakucs Erika és Pereczes Marianna a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium tanárai, ahol matematikát oktatnak felső tagozaton. Mindketten nagyon jó előadó készséggel rendelkeznek és szakmai felkészültségüket tekintve nagyon jók. Hihetetlen odaadással, átéléssel tartották az órákat. Bármilyen kérdéssel fordulhattunk hozzájuk és ők készségesen segítettek. Jobb trénereket nem is kívánhattunk volna.

Az órákat az egyik helyi gimnázium tantermében tartottuk, mindamellett, hogy IKT-s eszközökkel jól felszerelt, klimatizált tanteremről beszélünk, egy hatalmas plusz dologgal rendelkezett, mégpedig azzal, hogy ablakából csodálatos kilátás nyílt az óvárosra, valamint a tengerre. Ilyen helyen tanulni külön motiváló erő lehet.

Napi 5 órát töltöttünk az iskolapadban, ami hihetetlenül gyorsan telt. A kurzus megkoronázása egy szombati 5 órás hajókirándulás volt, ahol hatalmas csodában részesültünk, hiszen delfineket is láttunk. A kirándulás alkalmával megnézhettünk a Limski-fjordot valamint egy 1 órás városnézést is beiktattunk Vrsar városában, hazafelé jövet pedig a hajóról ugrálva lehetett a tengerben úszni.

Csodás 1 hetet tudhatok magam mögött, rengeteg innovatív dologgal ismerkedhettem meg, melyek nagyon feltöltöttek. Biztos vagyok benne, hogy az újonnan szerzett tudást jól tudom majd kamatoztatni a matematika órákon.