Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Tömösiné Csúri Edina – Rovinj 2022

A szeptemberben iskolánkba érkező elsősök egyik osztályfőnökeként hálásan vettem részt módszertani képzésen ismereteim megújulása érdekében.

Júliusban (10–17-ig) az Erasmus+ pályázatnak köszönhetően egy hetet töltöttem Rovinjban, az Isztria mesés ékszerdobozában három másik munkatársammal. A képzés, melyen részt vettem a Vonások és fogások címet viselte, amely az írás és fogalmazástanítás módszertani sokféleségét mutatta be. A képzésben nagy hangsúlyt kapott az írás előkészítő szakasza és a fogalmazás megszerettetése. Új módszertani fogásokat tanultam a ceruzafogás javítására, vázolásokra, finommotorika fejlesztésére, a vonalrendszerek előkészítésére a teljesség igénye nélkül. A fogalmazás módszertannak nagyon örültem, hiszen ezt a tantárgyat nagyon nehéz tanítani. Az előadás sok játékkal tarkítva, interaktív módon zajlott. Játszottunk a szavakkal, szószerkezetekkel, mondatokkal, szövegekkel. Megtanultuk a vázlatírás legegyszerűbb formáit, megismerkedtünk a szövegszervezőkkel és végül az írás folyamat lépéseivel. A megszerzett tudást kiválóan tudom majd alkalmazni a kicsi elsősöknél és majd a későbbiekben is.

Rovinj

Két kiváló pedagógus, előadó tartotta a képzést, személyiségük, lelkesedésük és mondanivalójuk egyaránt magával ragadó volt. A képzésen résztvevő magyar és határon túli kollégákkal jó kapcsolat alakult ki, amelyhez nagyban hozzájárultak a közös programok, a strandolás és Rovinj óvárosának varázslatos hangulata. Elvarázsoltak a szűk, ódon utcák a zsalugáteres, színes kis házak. Csodálva hallgattam a kabócák zenéjét és a sirályok kacagását.

Szabadidőnk nagy részét a strandon töltöttük, megismerkedtünk a helyi látnivalókkal, ételekkel. Kilométereket sétáltunk, csúszkáltunk a szűk utcákon ajándékok után kutatva a bazárokban. Esténként naplementékben gyönyörködtünk, delfineket lesve a tengeren.

Mindezért hatalmas köszönet a Jutaki Bt.-nek, a kollégáimnak, külön kiemelve Tóth Margit munkatársamat, aki áldozatos munkájával megteremtette a lehetőséget számunkra.

Szeged, 2022. 07. 25.