Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

2017. június 10-én Belgrádban tartották a „Kis Zseni“ Mentális Aritmetikai Iskolába járó gyerekek nemzetközi előolimpiai versenyét, melyen Papdi Kíra 5.b osztályos tanulónk is részt vett.

Ezen a versenyen abakusszal, illetve mentálisan számolnak a gyerekek. 3 korcsoportban versenyeznek: 4–6 évesek a legkisebbek, 7–8 évesek a középsők, illetve 9–12 évesek a legnagyobbak.

A verseny két részből áll: az első részben 10 percre „tesztfeladatot” kapnak, ami 100 összeadási feladat (az összeadandó számok száma eltérő a 100 feladatban), és a cél, hogy minél több összeadást végezzenek el hibátlanul.

A második részben a kivetítőn felvillanó számokat kell helyesen összeadniuk, illetve kivonniuk. Ez a rész korcsoportonként történik, de egyidejűleg valamennyi, az adott korcsoporthoz tartozó gyerek versenyez, és a gyerekek a kiszámolt eredményeket felírják egy táblára, melyet feltartanak, és amelyet tanárok minden összeadás végén ellenőriznek (kb. egy tanárra 5-6 gyerek figyelése jutott). Aki két összeadást elvét, az kiesik a versenyből.

A verseny elején még kevés számot kell összeadni, illetve kivonni, (3-3 szám összeadása), a számok kb. 1 másodpercenként egymást követően villannak fel. A verseny előrehaladtával egyre több számot kell összeadni, kivonni. A verseny végére 1 másodperc alatt 3 szám villan fel és kb. 80 számot kell összeadni, kivonni. A versenyen Kíra a tesztfeladatok megoldásában bronzérmet nyert.

Gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Képek