Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Mesét látok, mesét mondok

A Vörösmarty hetek rendezvénysorozata alkalmából az idén is megrendeztük a Mesét látok, mesét mondok tankerületi rajz- és mesemondó versenyt. Résztvevői az óvodás, alsó tagozatos gyerekek voltak.

A rajzoknál több, mint száz alkotásból szakavatott zsűri választotta ki a legszebb műveket. A mese csak leírva, kinyomtatva betűsor, a rajzban képek láncolata. A feladat adott volt: három népmesét lehetett képekben kifejezni, ahány gyerek, annyiféle látásmód létezett.

A mesemondó versenyen közel ötven gyerek szerepelt. A tankerület 17 intézménye képviseltette magát. Mottónk volt:,,A mese a mindenség kulcsa. A lélek ajtaján kopogtat.”

Ez a gondolat valóban életre kelt, a mesemondó és mesét hallgató is részesült a csodában. A mesehősök útját járva végigkísérhettük őket, amint leküzdik az akadályokat. A szereplők is kiállták a próbát. A legjobbak a megyei versenyen, Szentesen, a Deák Általános Iskolában mérettetnek meg.

Azonban a legnagyobb eredmény az, hogy a jelenkor gyermekei mégis szeretnek olvasni, és tudnak mesét mondani. Ha egészen kicsi kortól könyvhöz szoktatjuk gyermekeinket, soha nem múló igény alakulhat ki bennük az olvasás iránt: javítva kommunikációs készségüket, jellembeli fejlettségüket.

Agócsyné Vigh Julianna