Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Farsangi témahét

Vízkereszt napjától (január 6.) egészen hamvazószerdáig tart a farsangi időszak, ennek apropóján tartottak informatív és egyben szórakoztató foglalkozásokat a Somogyi-könyvtár munkatársai iskolánk diákjainak.

Január 23. és 27. között az iskola könyvtárában és aulájában szorgos gyermekkezek munkálkodtak, a fejekben pedig kattogtak a fogaskerekek, hiszen rengeteg játékos és kreatív feladatot kellett megoldaniuk tanulóinknak a népszokásokhoz kapcsolódóan. A Somogyi-könyvtár dolgozói a Petőfi-heti foglalkozások sikerét követően ismét sokat készültek, hogy érdekes és szemléletes módon mutassák be a farsangi tradíciókat.

Az alsós gyerekek a mohácsi busójárás témakörével foglalkoztak játékos módon, emellett színes maszkokat készítettek különféle díszítőelemek felhasználásával, aminek eredményeképpen sok szép és látványos alkotás született, melyet mindenki hazavihetett, és otthon büszkén mutathatott meg családtagjainak. A felsősök digitális eszközöket használva, interaktív feladatokon keresztül ismerték meg a jelmezek és álarcok világát, illetve az ehhez tartozó szokásokat.

Ezenkívül a diákok ízelítőt kaptak más népek hagyományaiból, így szóba került például a velencei karnevál is. Öt nap alatt húsz foglalkozás valósult meg, melyeken a gyerekek nagy lelkesedéssel vettek részt, és a változatos tevékenységek során értékes tudással gazdagodhattak. A szervezők visszajelzése alapján elmondható, hogy ők is pozitív impulzusokkal és kellemes élményekkel zárták a hetet. A könyvtár munkatársai február hátralévő részében is tematikus programokkal várják majd a tanulókat. A gyerekek pedig készíthetik elő jelmezeiket, álarcaikat, hiszen iskolánk február 23-án farsangi mulatság színterévé változik át.

Köszönjük a könyvtári dolgozók közreműködését: Liptai-Sutka Kata, Pajer-Boross Dóri, Mosonyi Helga, Bajza Rita, Vóna Marcsi, Pikhartné Sebők Piroska.