Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Köszönjük, Mester!

A forró pénteki nap délutánján a szép számban megjelent vendégek egy rendhagyó évzáró részesei lehettek intézményünkben.

Június 24-én végérvényesen lezárult egy korszak iskolánk életében. Negyven év tanítás után nyugállományba vonult Mandl Gábor, a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola legendás testnevelő tanára, kézilabdaedzője.

Intézményvezetőnk, Krizsánné Turcsányi Marianna a 2021/22-es tanév zárórendezvényének egyik műsorelemeként hosszan sorolta azokat az eredményeket és díjakat, amelyeket a pedagógus a kézilabdasportágban kezdetben az „odesszásokkal”, később a vörösmartys diákokkal ért el.

Ízelítőül álljon itt néhány a listából – a teljesség igénye nélkül:

  • Diákolimpián közel harminc alkalommal volt országos döntőn fiúkkal és lányokkal egyaránt, többször aranyéremmel tértek haza, Szegedre.
  • Országos Ifjúsági-, Serdülő- és Gyermekbajnokságokon állandó dobogósokként végeztek csapatai.
  • A nemzetközi versenyek sorában Teramo, Neuss, Quirinus cup, I. helyezést jelentettek.

A búcsú legmegrendítőbb pillanata mégis az volt, amikor Mandl Gábor előtt is titokban tartott szervezés után, a tanévzáró ünnepség végén csaknem nyolcvan egykori tanítványa hosszú, tömött sorokban az udvarra vonult, és személyesen is köszöntötte a Mestert.

A régi diákok között szép számmal voltak jelen olimpikonok és olyan sportolók, akik világ-, illetve Európa-bajnokságokon képviselték hazánkat. A „váratlan” vendégek között felfedezett ismerős arcok közül sokan jelenleg is a legmagasabb szinten űzik Mandl Gábor szeretett sportágát, a kézilabdát.

Őszinte tisztelettel fogtak kezet azok az edzők is egykori mesterükkel, akik az ő nyomdokain haladva, iskolánk sportpályáin elsajátított tapasztalataikat hasznosítva adják át tudásukat a fiatalabb generációknak napi rendszerességgel.

A kézilabda mellett több sportágban, úgymint a labdarúgásban, a vízilabdában, az úszásban és az evezésben is vannak élvonalbeli sportolók szép számmal, és ők is egykori tanítványnak vallják magukat.

Mindemellett sokan nem váltak profi sportolókká, de határozottan tudják, hogy a rendszeres mozgás szeretetét, az ebben rejlő érték felismerését kollégánknak köszönhetik. Hisz kísérte, tanította őket életük egy meghatározó szakaszán, példát mutatva nekik – inkább tettekkel, mint szavakkal.

Amit Tőle kaptak, az hasznos útravalóvá vált küzdelmeikben, örömeikben, mindennapjaikban, egész életükben.

Egykori tanítványának beszédében az alábbi mondatok hangzottak el:

Az életre neveltél olyan elvek mentén, melyek nemhogy ma is megállják a helyüket, hanem egyre inkább szükség van rájuk a mai világban.

Testnevelő tanár, edző mellett NEVELŐ is vagy, csupa nagybetűvel.”

Mandl Gábor pályáján maradandót alkotott. Tudása, tapasztalata nem pótolható.

Köszönjük, Mester!