Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Október a lelki egészség hónapja

Az egészség fontos része a lelki egészség és jóllét is – erre kívánja felhívni a figyelmet a Lelki Egészség Világszövetsége, mely kezdeményezésére 1992. óta minden évben október 10-én tartjuk a Lelki Egészség Világnapját.

Kifejezve, hogy ez a cél mennyire fontos, az ENSZ 2013 óta nemcsak ezen a napon, hanem egész októberben különböző programokkal hívja fel a figyelmet a lelki egészség megőrzésének fontosságára.

Ezt az üzenetet szeretnénk átadni az iskolában tanulóinknak is, akik október hónapban több formában is találkozhatnak a lelki egészséghez kapcsolódó témákkal.

Az aulában kihelyezett faliújságon olyan információkról olvashatnak majd, hogy mi is az a lelki egészség, hogy milyen jelei vannak, és hogy a hétköznapokban milyen egyszerű, mégis hatékony dolgokat tehetünk azért, hogy megőrizzük azt. Arról is olvashatnak majd a gyerekek, hogy milyen jelei lehetnek annak, ha kibillentünk a lelki egyensúlyunkból, és hogy ilyenkor kihez fordulhatnak segítségért.

Az iskolában elhelyezett közösségépítő, kommunikációs játékok segítségével azt tapasztalhatják meg a gyerekek, hogy milyen fontos szerepe van a jól működő közösségeknek, a baráti kapcsolatoknak, de akár a rövidebb, hétköznapi kapcsolódásoknak, egymásra odafigyelésnek abban, hogy úgy érezzük, nem vagyunk egyedül, hogy a kapcsolódás érték, és hogy ennek megtapasztalása jótékony hatással van a mindennapi jóllétünkre, mind az iskolában, mind otthon.

Az érdeklődők osztályfoglalkozás keretében is feldolgozhatnak egy-egy, a lelki egészséghez kapcsolódó témát, például, hogy milyen hétköznapi praktikáink lehetnek lámpaláz ellen, vagy éppen hogyan alakíthatunk ki jobb időbeosztást annak érdekében, hogy minden fontos dologra elég idő jusson.

Az érdeklődő hetedik, nyolcadikos diákok egy rövid kérdéssor segítségével visszajelzést kaphatnak arról, hogy mik a fő erősségeik, és hogy milyen területeken erősíthetik meg magukat azért, hogy olyan helyzetekben, mint például a közelgő felvételi, magabiztosabbak, hatékonyabbak legyenek; a szelfi-keret segítségével pedig a hónap szlogenjét tudják képviselni közösségünk tagjai: Legyél Te is a lelki egészséged legjobb barátja!

… mert lelki egészség nélkül nincs egészség!