Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Olvasók éjszakája 2023

Egy este egy könyv varázsában a megújult könyvtárban.

Intézményünk könyvtárosa a szívén hordozza az olvasás megszerettetését és azért, hogy élménydús és korszerű módon megszólítsa a gyerekeket, egészen Rovinjig utazott, hogy megismerje a User Experience módszerét. Az Erasmus program keretében számos inspirációt és kreatív ötletet kapott, így a megújult iskolai könyvtárat egy rendhagyó, de hagyományteremtő rendezvény keretében adtuk át, Olvasók éjszakáját tartottunk.

Próbáltunk olyan olvasmányt keresni, ami kicsiket és nagyokat is egyaránt megszólít, így a Harry Potter és a Bölcsek köve című J.K. Rowling könyvre esett a választásunk.

Az olvasók éjszakájára csak az olvasmányhoz kapcsolódó előzetes kvíz megválaszolásával lehetett bekerülni, amelynek Manó (alsósoknak) és Troll (felsősöknek szóló) változatát 2 héttel az esemény előtt kapták meg a gyerekek. Így 78 alsós és 43 felső tagozatos diák névre szóló „Roxforti meghívót” kapott bagolypostával és vett részt a rendezvényen. A varázslatos világ számtalan elemét behoztuk az iskolába, és a jellegzetességeket élményekké alakítottuk.

A tanulók készítettek varázspálcát, Bölcsek kövét, kviddicseztek, megküzdöttek a Trollal, bájitalt kóstoltak és varázslósakkot játszottak igazi Harry Potter figurákkal, melyeket az intézmény informatikatanára tervezett és készített 3D nyomtatással, saját maguk készítették el a pizzájukat. A kisebb korosztály számára a Fire Fantasy Led műsora zárta az estét, káprázatos és különleges fényjátékkal. A felsősök a műsor után még csillagokat vizsgáltak és az iskola életében először a tornateremben aludtak tanáraik társaságában.

A visszajelzések alapján tanulóink életének egyik legjobb élménye volt az éjszaka, és meghozta kedvüket az olvasáshoz.