Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

„S P E A K U P" 2012 NOVEMBER 22.

Iskolánkban a Vörösmarty Hetek alkalmából városi angol nyelvi versenyt rendeztünk „SPEAK UP" címmel. Nem a hangosabb beszédre biztattuk ezzel a diákokat hanem inkább a „Beszélj őszintén", „Szólalj fel", „Győzz meg" értelemben választottuk ezt a címet.

Az angol nyelvet kiemelkedően sikeresen oktató, jó hírű iskolák jelentkeztek: Madách, Rókusi Tarján III, Gedói és Dózsa Iskolák. Az 5-es évfolyam feladata az volt, hogy két percen át beszéljen a versenyző saját magáról, családjáról, bármiről, amit szívesen oszt meg a hallgatósággal. A mondandójukat maguk állították össze, de természetesen szülők, vagy tanárok segíthettek, korrigálhatták, ha kellett. Hiszen a cél, hogy ezáltal is gyarapodjon a gyerekek tudása. A 6. évfolyamosoknak egy számukra szembetűnő, lehetőleg környezetvédelmi problémát kellett kifejteni, szintén két percben.

A zsűri tagjai Tasnádi Gáborné nyugalmazott angol tanárnő volt és Mészáros István tanár úr az Oxford University Press képviseletében, akinek a jutalomkönyveket is köszönhetjük.

Mindketten kiemelték, hogy a verseny nagyon jó ötlet volt, hiszen ezért tanulja mindenki a nyelvet, hogy beszélni tudjon, hogy közölni tudjon, hogy meggyőzni tudjon a saját gondolatairól. A versenyzők sorszámot húztak és ki-ki vérmérséklete szerint elmondta a többiek előtt mondandóját.

Az 5. évfolyamosok közül Tabatabai Petra lett az első, Szép Ferenc a második. Mindketten a Madách Iskola növendékei. Harmadik lett Vass Bettina a Vörösmarty Iskolából. A 6-os évfolyam versenyzői közül Schrettner Jakab, a Dózsa Iskolából lett az első, Takács Tamara a Madáchból lett a második és Laurinyecz Gábor a Gedóiból lett a harmadik.

A zsűri különdíját kapta és mindannyiunk csodálatát és elismerését vívta ki Schwann Vincent a Tarján III. Iskola tanulója, aki olyan magas színvonalon, és olyan kiejtéssel és hanglejtéssel tud angolul beszélni, hogy bármely tankönyv hanganyagát is elkészíthetnék vele. Hiába, angolul Angliában lehet a legszebben megtanulni!

A helyezettek angol könyveket kaptak ajándékba, az oklevél mellé, a részvételért pedig poszter és emléklap járt. Amíg a zsűri tanácskozott a versenyzők és kísérőik házi kalácsot ehettek és teát ihattak hozzá.

Jövőre ismét megrendezzük a SPEAK UP versenyt, 5-6-7-es évfolyamoknak, még izgalmasabb témákban, amelyeket a következő tanév elején hirdetünk ki.

Niemi Mária
tanárnő
A verseny szervezője