Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

A felsős színjátszó szakkörösök 2018. június 7-én tartották bemutatójukat. Karinthy Frigyes: Visszakérem az iskolapénzt című novelláját varázsolták iskolánk alsós, majd felsős tanulói elé.

A felejthetetlen Karinthy-féle humor, a mindenkori aktualitás, a bármely korra igaz és jellemző mondanivaló motiválta, hogy ezt a darabot válasszuk. A gyerekek nagyon szeretik az iskola életét, eseményeit, a tanulók egymáshoz, tanáraikhoz fűződő kapcsolatát bemutatni, feldolgozni. Ez a szakköri munka során, rögtönzött helyzetgyakorlatok kapcsán is számos alkalommal megfigyelhető volt.

A második félév alatt kicsit átdolgoztuk, magunkra igazítottuk a művet. Ez egy pergős, szinte csak rövid dialógusokra épülő, szórakoztató darab, ami a nehézsége is egyben. Minden szereplőknek résen kellett lennie, hogy mikor következik, mikor kerül sorra. Figyelni kellett arra, hogy párbeszédek az élő beszédnek megfelelően, természetesen hangozzanak. Emiatt több olvasópróbát tartottunk, mint más darabok feldolgozása során.

A karaktereket rettentő jól tudtuk párosítani a társulat tagjaihoz. Mindenkire illett, passzolt a szerep. A gyerekek, mint minden évben, az idén is nagy lelkesedéssel próbáltak. Gyűjtögették a jelmezeket, a díszlet darabjait. Hatalmas izgalommal várták a bemutatót. Mindenkinek örömjáték volt, amit természetesen, rettentő sok, kemény munka előzött meg.

A darab láttán megállapíthattuk, hogy az irodalom, a színház gyönyörködtet, szórakoztat és tanít.

Bánáthy Jánosné


Képek az előadásról