Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Az AFS egy nemzetközi, önkéntes alapon működő, kormányoktól és vallásoktól független, nem profitorientált szervezet, melynek tevékenységét az UNESCO is elismeri.

Az AFS a világ legrégebbi és legnagyobb diákcsere szervezete, a programjai keretében több mint 80 ország 13000 diákja utazik évente. Magyarország 1990-ben csatlakozott a világszervezethez, azóta több mint 2000 magyar diák töltött egy évet külföldön. Magyarországról az AFS-sel 50 országba utazhatnak a középiskolás diákok 3 hónap, fél év vagy egy-egy tanév időtartamra. A programok fő célja, hogy a diákok egy tanév alatt megismerjék a különböző nemzeteket, kultúrákat és aktívan fejlesszék nyelvtudásukat.

A Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola immár második évben vesz részt AFS cserediákok fogadásában, mely új színt visz a tanulók nyelvtanulásának elősegítésében. Nyelvoktatásunk célja, hogy tanítványaink a 8. évfolyam végére biztos nyelvi alapokkal rendelkezzenek és a mindennapi életben használható nyelvismeretre tegyenek szert. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a kötelező tananyag mellett mindig valami újat is belecsempésszünk diákjaink nyelvi képességeiének fejlesztésébe.

A 2016/2017-es tanévben Indonéziából, Argentínából, Japánból, Mexikóból, és Olaszországból is fogadtunk cserediákokat, akik színvonalas bemutatóikkal, élmény dús beszámolóikkal egy rövid időre elrepítettek bennünket saját országaik kultúrájába.

A 2017/2018-as tanévben Paraguayból, Indonéziából, Olaszországból és Japánból is fogadunk néhány tanóra erejéig cserediákokat, akik megfelelő felkészültségükkel és rátermettségükkel bebizonyítják önmaguknak és környezetüknek, hogy hogyan tudnak azonosulni egy másik ország kultúrájával, szokásaival, oktatási rendszerével akár egy teljes tanéven át.

Vendégeink megfelelő szintű nyelvtudásukkal és közvetlenségükkel gyorsan a gyerekek szívébe lopták magukat, a közös tanórák mindig nagyon jó hangulatban teltek el. A kommunikációs órák egy rövid PowerPoint-bemutatóval kezdődtek, ahol személyes élményekkel fűszerezett diákat csodálhattunk, melyet egy valódi interaktív „kérdez-felelek” követett. A 45 perc gyorsan, de tartalmasan elröpült, mely után minden résztvevő Vörösmartys úgy érezhette, hogy ha csak egy rövid időre is, de a világ egy más országának kapuja nyílt ki előtte.


Képek