Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Öko-okosságok 1.

Hamarosan itt a húsvét. Az ünnep közeledtével sok gyerek szeretne egy kis aranyos szőrgombócot otthonra. Ne feledjük, hogy élő állatot tartani nagy felelősséggel jár! Összeszedtük mi mindenre kell gondolni, mielőtt nyuszit veszünk.

A vásárlás előtt fontos, hogy tudjuk a nyulak hosszú távú befektetések, akár 10–12 évig is élhetnek. Például nyaraláskor meg kell szervezni, hogy ki fog rájuk vigyázni, hacsak nem viszitek mindenhova magatokkal a szőrös családtagokat is.

Ráadásul érdemes ezeket az állatokat párban tartani, mert nagyon szeretik a társaságot. Persze a csetepaték, vagy a nem kívánt szaporulatok elkerülése miatt fontos az ivartalanítás is!

Költségek szempontjából a nyuszik árán kívül még számolni kell a felszerelések árával (ketrec, etető- és itatóedények, alom, eledel).

Többféle betegségre fogékonyak, évente kétszer ajánlatos oltatni őket. Ha pedig megbetegszenek, bizony az állatorvosi költségeik is bőven meghaladhatják a nyuszi árát. Sajnos adódnak a – sokszor nem megfelelő – takarmányozásból és tartásból eredő problémák. Rendkívül érzékenyek a huzatra és a hirtelen hőmérséklet-változásokra is.

Ne tévesszen meg, hogy ketrecben „lakik”. Ettől még fontos nekik szabad mozgást is biztosítani – persze felügyelettel, ha ez a lakásban történik –, és nagyon meghálálják, ha foglalkoztok is vele. A lakásban „legeltetést” nagyon körültekintően kell megszervezni, mert könnyen megrágcsálhatnak bármit, például a vezetékeket is!

A nyulak nagyon érzékeny állatok. Nem mindegy, hogyan emeljük fel őket. A fülüknél fogva például szigorúan tilos megemelni egy nyulat. Kisebb gyerekeknek semmiképp nem ajánlott a tartásuk.

Mit tehetsz, ha mégis szeretnél egy saját nyuszit?

Készíts magadnak, ahogyan ezt iskolánk 2. b osztályos tanulói is tették! Megmutatunk néhányat az ő házi kedvenceik közül.

Deáky Zalán
Deáky Zalán
Sajó Nikolett
Sajó Nikolett
Nagy Loretta
Nagy Loretta
Rácz Fanni
Rácz Fanni
Jani Dávid
Jani Dávid
Pintér Hunor
Pintér Hunor
Szabó Laura
Szabó Laura
Mihók Viktória
Mihók Viktória
Kapusi Bálint
Kapusi Bálint