Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

Ökohírek 2016. szeptember és november között.

 

KRESZ-fesztivál

2016. szeptember 21-én délután a Szegedi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szervezésében KRESZ-Fesztivált rendeztünk iskolánkban „KRESZ-FESZT” elnevezéssel.

Az eredeti tervek szerint három iskola felsős tanulói versenyeztek volna 20-20 fős csapatokkal. Sajnálatos módon a Gregor József Általános Iskola csapata nem érkezett meg, így a verseny a Tisza-parti Általános Iskola és a Vörösmarty Mihály Általános Iskola diákjai között zajlott.

A rendezvényt Vad Róbert c. r. őrnagy, a CSMRFK Megyei Balesetmegelőzési Bizottság titkára nyitotta meg a verseny menetének ismertetésével és a pálya bejárásával. Míg az egyik csapat az udvaron felállított kerékpáros ügyességi pályát teljesítette, addig a másik csapat egy tanteremben elméleti versenyen, tesztlapot töltött ki.

Intézményünk többi diákja és a versenyszámokat már teljesített gyerekek részére játékos közlekedési- és prevenciós állomásokat állítottak fel. Az alsó tagozatosoknak közlekedési színezőket, játékos KRESZ feladatokat hoztak a szervezők. A biztonságos járműkezelést szabályossági pályán gyakorolhatták a tanulók a SzegedBike Kerékpár Márkabolt és Szerviz jóvoltából.

A délutáni programokat színesítette a BIKESAFE Országos kerékpár regisztráció, ahol regisztrálni lehetett az elhozott kerékpárokat egy biztonságos adatbázisba, mely a rendőrség számára is hozzáférhető, és ha előfordulna, hogy ellopják a kerékpárt, akkor így lehet igazolni a tulajdonosát, és könnyebben megtalálható lesz.

A programok eredményhirdetéssel zárultak. Iskolánk tanulói kevesebb hibaponttal teljesítették az akadályokat és töltötték ki a tesztlapokat, így az első helyen végeztek.

Ajándék nélkül senki sem távozott erről a napról, mert a rendőrség munkatársai igen bőkezűek voltak. Biztonsági láthatósági mellényeket, kerékpárra szerelhető villogókat, világító karkötőket stb. kaptak a versenyzők.

Köszönetünket szeretnénk kifejezni a Szegedi Rendőrkapitányságnak, hogy lehetőséget biztosítottak tanulóinknak a kerékpáros szabályok gyakorlására.

 

Autómentes nap

2016. szeptember 22-én délelőtt az Európai Mobilitási Hét kapcsán megrendezett Európai Autómentes nap elnevezésű rendezvény több helyszínén is részt vettek iskolánk tanulói. Az idei év rendezvényének mottója „Ésszerű mobilitás. Hatékony gazdaság.” volt.

11:00 órától a Huszár Mátyás rakparton, baleseti szimuláción vett részt iskolánk két osztálya. A 3.b osztály 16 fővel, az 5.b osztály pedig 22 fővel. A baleseti szimuláció célja volt, hogy felhívja a fiatalok figyelmét az ittas, drogos és felelőtlen vezetés veszélyeire, illetve annak következményeire.

Hiteles, őszinte bemutatót nézhettünk meg. Egy olyan balesetet, amelyben fiatal, vétlen autósok és utasaik estek áldozatul. A helyszínen megjelentek a mentők, a tűzoltók. Láthattuk, hogyan helyszínelnek a rendőrök. A drámai hatást fokozta, a halottas kocsi megérkezése. A történet kommentálását a szervezők igényesen kihangosították, mely még inkább erősítette a megható pillanatokat.

Mindannyiunk számára elgondolkodtató volt a történet. A gyermekek, a figyelemfelhívó jellegét megértették és érzelmileg is nagyon hatott rájuk.

Ezen a délutánon, a 2.b osztályos tanulók a Dugonics téren, az együttműködő közlekedésről hallhattak, játékos foglalkozás formájában.

Kísérő pedagógusok:

 • Agócsyné Vígh Julianna,
 • Turainé Magyar Ibolya,
 • Halminé Nagy Edina.
 

Gyaloglónap

A Világ Gyalogló Nap alkalmából október 1-én a 4.b osztály 10 km-es túrán vett részt Deszken. Nagyon jól éreztük magunkat a gyönyörű napsütéses napon kellemes társasággal.

A 2016-os Világ Gyalogló Nap esemény a Take Back Your Streets-Take Back Your Future TAFISA nemzetközi kampány része. A rendezvénysorozat célja gyaloglóalkalom szervezésével népszerűsíteni magát a gyaloglást.

A gyaloglás, a séta rendszeresen űzve alkalmas eszköz lehet az egészség megtartására, társakkal, barátokkal, családdal közösen gyakorolva pedig egyúttal remek időtöltés.

Köszönjük Dobosné Szunyogh Katalinnak hogy osztályával benevezett az eseményre.

4.b
 

Állatok világnapja

Október 14-én az állatok világnapja alkalmából tanulóink nagy többsége bekapcsolódott a szelfik készítésébe, melyből iskolánk aulájában kiállítást is rendeztünk.

Utazó Múzeum

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretén belül a Napsugaras Tájház az Utazó Múzeum program keretében rendhagyó múzeumi órát tartott iskolánk 2. 3. és 4. évfolyamos diákjainak 2016. október 25-én, kedden délelőtt. A téma „A kender tékozlásra avatta magát!” – a kenderfeldolgozás népi hagyományai volt.

A program során az érdeklődők különféle ügyesség játékok, fejtörők segítségével lépésről lépésre bepillantást nyernek hogyan lesz a kenderből szőttes. Felelevenedik a régi fonók hangulata népdalok és népi játékok tanulásával. De megismerik azt is, hogy más népek miket és hogyan készítettek a kenderből. A foglalkozások k.b. 50 percesek voltak.

A programot szervezte: Gregusné Juhász Eleonóra.

 

Regionális természetismereti vetélkedő

2016. november 11-én négy felső tagozatos diákunk indult az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában megrendezett Regionális természetismereti vetélkedőn, ahol 2. helyezést értek el.

A Pattogó szemek csapat tagjai Buczkó Anita 5. b, Sekhon Noel Shane 6. a, Baka Dániel 7.b és Tóth Sarolta 8. a osztályos tanulók voltak.

Felkészítő tanáraik: Lakatos Gabriella és Horváthné Tímár Mária.

Gratulálunk a szép eredményhez!

Fogápolási napok

Az alsós osztályokban iskolánk védőnője, Kocsispéterné Szemes Ágnes tartott fogápolási előadásokat a fogápolási napok keretében. November 22-én az 1.b-hez, 24-én 1.a-hoz is ellátogatott.

Nagy szenzációnak számított, hogy a gyerekek egy műfogsort érinthettek. Gyakorolhatták rajta a fogmosás technikáját, megbeszélték, hogy milyen a helyes fogkefe, melyik a jó fogkrém, és színes tablettával le is ellenőrizhették, hogy helyesen és kellő alapossággal mostak-e fogat. Volt akinek kevésbé, de volt, akinek erősebben maradt piros a fogsora.

A plakkfestő tabletta megmutatja a káros lepedéket a fogakon. A piros szín jelöli a fogkefével és fogselyemmel tisztítandó felületet. Lenyelni nem szabad! A piros szín jelzi a fogmosás után megmaradt lepedéket.

Az 1.a osztályban Nagy Emese örökítette meg ezt az eseményt.

 

„Egészséges életmód” vetélkedő

A csapat

2016. november 24-én került sor az 5–6. évfolyamosok „Egészséges életmód” vetélkedőjére. Programunk fő célja, hogy felhívjuk tanulóink figyelmét az egészséges életvitelre, az egészségvédelem fontosságára, az egészséges életmód iránti igény kialakítására. Minden osztályból két-két három fős csapat vett részt a versenyen. A tanulók játékos feladatok megoldásával mérhették össze a fogápolással, az egészséges táplálkozással, a tisztálkodással, a mozgással és a sporttal kapcsolatos ismereteiket.

A TÁMOP-6.1.2.A-14/1-2014-0001 sz. „Komplex intézményi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az általános iskolákban, többcélú intézményekben, valamint szabadidős közösségi mozgásprogramok és kapcsolódó egészségfejlesztési alprogramok megvalósítása az iskolán kívüli szereplők bevonásával” című pályázaton kapott tisztasági csomagokkal és uzsonnás dobozokkal jutalmaztuk a résztvevőket.

Vetélkedőnkön a következő eredmények születtek:

 1. helyezett csapat:
  • Merész Viktória 5.b
  • Lucza Lili 5.b
  • Zsivity Szófia 5.b
 2. helyezett csapat:
  • Kapa Viktória 5.b
  • Papdi Kíra 5.b
  • Szűcs Dóra 5.b
 3. helyezett csapat:
  • Bakai Bence 6.a
  • Jeneses Márk 6.a
  • Turi Dorián 6.a
 

Zöldségkóstoló

2016. november 30-án az 1.b osztályosok zöldségkóstolót tartottak. Közelebbről megismerkedtek a paradicsommal, a retekkel és az uborkával. Megízlelték a diót. Megbeszélték tanítójukkal, hogy melyiknek milyen az egészségre gyakorolt hatása, miért érdemes ezekből sokat fogyasztani.

Ételeket is igen szép számmal gyűjtöttek, melyek ezekből az alapanyagokból készíthetők.

Egészségére mindenkinek!