Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Erasmus+ nyertes pályázat

Intézményünk ismét sikeresen pályázott az Erasmus+ Rövidtávú mobilitási programok kategóriában, ahol az ÉRTED (Élményalapú fejlődés Rövid és hosszú távon a Természetért, Esélyt teremtve Digitális világunkban) című projektünkkel tanári képzésekre és diákmobilitásra nyertünk támogatást.

A nyertes pályázatnak köszönhetően intézményünk 14 pedagógusa külföldön zajló továbbképzéseken, valamint 12 diákja Írországban, egyhetes diákmobilitási projektben vehet részt.

Kollégáink a továbbképzéseken kilépve komfortzónájukból, teljesen új tanítási-tanulási környezetbe kerülnek. A képzéseken átfogó képet kapnak a XXI. sz. tanítási módszereiről, a tehetségazonosítás és -fejlesztés komplex lehetőségeiről. Az elsajátított ismeretek segítséget nyújtanak a nevelés-oktatásban elengedhetetlen szemléletváltás megvalósításához.

A nem utazó pedagógusok újabb ismereteket, ötleteket, másfajta nézőpontot kaphatnak a programon résztvevő munkatársaktól. Az újszerű tanulási-tanítási folyamatok, technikák beépülnek a tanórákba, az iskolai mindennapokba.

Diákjainknak a megszokottól eltérő tanulási környezetbe kerülve nemzetközi színtéren kell bizonyítaniuk rátermettségüket. Együtt gondolkoznak, közösen oldanak meg 21. századi környezetvédelemmel kapcsolatos feladatokat más, európai országokból érkező diákcsapattal.

A kurzus nem csak arra szolgál, hogy az éghajlatváltozással és a fenntarthatósággal kapcsolatos tudatosságot megteremtse, hanem azt is meg akarja mutatni, hogy mindannyian tehetünk és tennünk kell lépéseket az éghajlatváltozás és a fenntarthatóság megteremtése érdekében, hogy érdemi változást érjünk el.

Kulturális barangolásokat teszünk Dublinban és környékén. A tanulók autentikus környezetben tanulhatják az angol nyelvet.

A mobilitás során fejlődnek az élménypedagógiai módszerek alkalmazásával kapcsolatos kompetenciáik, beszédhajlandóságuk, kreativitásuk, nyitottá válnak új módszertani megoldások kipróbálására és alkalmazására.

Tóth Margit
pályázati koordinátor