Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Kissné Mészáros Edina: Vonások és fogások – Az írás és fogalmazás tanításának jelentősége az anyanyelvtanítás folyamatában

Az Erasmus+ keretében életemben először vettem részt külföldön továbbképzésen.

A téma – alsó tagozaton oktató tanítóknak a magyar nyelv és irodalom tantárgy keretein belül az írás előkészítésére és a fogalmazástanításra helyezte a fő hangsúlyt – mindig is érdekelt. Húsz év tanítás után kíváncsian vártam, hogy milyen újdonságok vannak még, melyeket beépíthetek a mindennapokba.

Az ország különböző pontjairól és határon túlról jöttünk mi pedagógusok, de mindannyiunkban közös volt a szándék a megújulásra, a szakmai előrelépésre. Két rendkívüli oktató, Dr. Kivovicsné Horváth Ágnes és Oravecz Márta vezette a képzésünket, jól átgondolt elméleti és gyakorlati tapasztalatokra épülő tananyaggal ismertettek meg bennünket. A kezdeti alapoktól, a kedvébresztő feladatokon, a betűk-szavak-mondatok hármasán át a szövegig jutottunk el, az írás-fogalmazás ellenőrzéséig, értékeléséig. A közvetlen ebéd utáni órák fárasztóak voltak ugyan néha, de az oktatóink igyekeztek személyes varázsukkal ezt elfeledtetni. A tanultakat a mindennapokban már régóta alkalmazhattuk, csak összefoglalva, rendszerbe szedve nem, vagy csak régen találkozhattunk velük.

Az idegen környezetben, Horvátországban, Rovinjban tartott pedagógus-továbbképzés egy meghatározó élmény volt számomra. Az eddigi ismereteimet a témában sikerült rendszerezni, összefogni. Jó érzés azt látni, hogy mennyi hasonlóan gondolkodó pedagógustársam van. Tudni azt, hogy jó úton haladok a szakmai életemben, jelenlegi elsős osztályomat pedig azon elvek mentén tudom tovább vezetni, amelyekben itt megerősödhettem. Fontos, hogy továbbra is a gyerekek érdeklődésének a felkeltését tegyem a középpontba, az anyanyelvi képességeik komplex szemléletű változatos tevékenységeivel. Hiszen a tanfolyam során a tanítói eszköztáram mindenképpen bővült, és újra rá kellett jönnöm, hogy együtt könnyebb, mert ugyanazokkal a problémákkal szembesülünk pedagógiai hivatásunk során. Köszönöm a lehetőséget!