Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Mindfulness

2022. augusztus 8–13-ig Erasmus+ tanártovábbképzésen vettem részt Barcelonában a Teacher Academy szervezésében indított „Mindfulness for Teachers: a Hands-on Approach” képzésen.

Az órák minden nap más-más időpontban kezdődtek, volt elméleti és gyakorlati óránk egyaránt. Trénerünk, Marina Moreno Herranz egy csupaszív, igazi spanyol nő, aki kedvességével, közvetlenségével már az első pillanatban elvarázsolta a csoportot. Ezalatt az egy hét alatt a meditálás és a jóga mellett megismerkedtem a mindfulness fogalmával is, ami  nem csupán egy meditációs technika, hanem annál jóval komplexebb módszer és szemléletmód. Sőt, kifejezetten tudományosan kutatott, hiteles kísérletekkel bizonyított, számos rangos tudományos lapban publikált eredménnyel bíró területről van szó, amelyet tőlünk nyugatabbra már több évtizede sikerrel alkalmaznak a mentálhigiénés és segítő területen dolgozó szakemberek, pszichológusok, pszichiáterek. Tehát ez nem egy légből kapott, divatos mozgalom, hanem egy megalapozott, több évtizedes, tudományos háttérrel rendelkező szemléletmód és gyakorlati módszer. Elhatároztam, hogy megnézem ezt az újdonságot és a komfortzónámból kilépve, kipróbálom magam egy új közegben!

Mi is az a mindfulness?

A mindfulness a magyar szakirodalomban tudatos jelenlét kifejezésként terjedt el. A buddhista irodalomban a mindfulness az éber figyelmet, éber tudatosságot jelenti. Egy olyan tudatosságot takar, mely során a figyelmünket ítélkezésmentesen a jelen pillanatra, a jelen történéseire irányítjuk. Az éber tudat nyitottság, elfogadás és nagyobb együttérzés jellemzi. Ebben a tudatállapotban csak figyeljük a dolgokat ahogy keletkeznek, és elmúlnak, anélkül, hogy elsodornának minket az események. A mindfulness segít a stresszkezelésben, növeli a koncentrációs készséget, támogatja a változásokra való felkészülést és a hála, elégedettség érzésének kialakulását. Gyakorlása által mélyebb önismeretre és kiegyensúlyozottabb hétköznapokra tehetünk szert. Az, ahogyan a gondolatainkhoz kapcsolódunk nagy hatással van az egész életünkre. Lehetővé teszi, hogy kitörjünk abból a megszokásból, ami a negatív reakciókat támogatja. Képessé válunk arra, hogy különbséget tegyünk a valóság és a gondolataink között.

Kinek ajánlom a mindfulnesst?

Tényleg őszintén, mindenkinek. A szemlélet és a bárkinek elsajátítható gyakorlati technikák hihetetlenül nagy segítséget jelenthetnek a felgyorsult, stresszes, belső és külső elvárásokkal terhelt mindennapjainkban. Egy lélegzetvételnyi pihenőt, jelenbe hozást ad. Egyszerre éber, mégis nyugodt, türelmes és barátságos hozzáállást kínál magunkhoz és a világhoz. Annak észlelését, hogy én vagyok a saját testemben. Törődést magunkkal, aktív gondoskodást a saját jóllétünkről.

Barcelona

Köszönöm intézményvezetőmnek, Krizsánné Turcsányi Mariannak és Erasmus-koordinátoromnak, Tóth Margitnak, hogy teret és lehetőséget adtak ennek a új szemléletmódnak a megismerésére.