Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

Regionális természetismereti vetélkedő az Algyői Fehér Ignác Általános Iskolában Képek

 

Hagyományosan idén ősszel is játékos vetélkedőt szerveztek a Dél-alföldi Régió ökoiskoláinak Algyőn, a Fehér Ignác Általános Iskolában, regionális természetismereti vetélkedőt. Idén erre november 28-án, pénteken került sor.

 

Ilyenkor az általános és középiskolások közösen töltenek el egy kellemes napot játékosan. Témája az alma volt, ami azt jelentette, hogy az almával kapcsolatos közmondások-szólások, versek, dalok, mesék, almafajták jellemzőit kellett alaposan ismerni a versenyzőknek. Előzetes feladatként el kellett vinni a vetélkedőre a legnagyobb almát, amit a környezetükben találtak, mert a legnagyobb tömegű almát hozó csapatokat (korcsoportonként) díjazták. Jégmadár csapatunk 353 grammos almát vitt, mellyel sajnos nem végeztünk dobogós helyen, mivel a legsúlyosabb alma 582 gramm volt.

Viszont kárpótolt minket, hogy a verseny végeztével csapatunk a 3. helyen végzett. Dobogós csapatunk tagjai voltak: Hegyes Máté 2.a, Sófi Máté Benedek 3.b és Kiss Botond 4.a osztályos tanulóink. Igen derekasan szerepeltek diákjaink a könnyűnek cseppet sem nevezhető 3 megyét felölelő versenyen. Ráhangolódásképpen különböző módon feldarabolt almákat kellett összeilleszteniük. Volt: igaz-hamis állítás, tudni kellett az alma történetét és hatásait, almás betűláncot is fűzhettek, versből is az almát kellett kihámozniuk, titkosírást fejtettek meg, célba dobtak, természetesen alma céltáblába, megtanultak almatornyot építeni, találkoztak szavazógépes kvízjátékkal és almalével is kísérletezhettek. Megtudták ugyanis, hogy az almalé nem tartalmaz keményítőt. Az interneten pedig almával kapcsolatos városneveket és azok címerét keresgélték. A kísérő pedagógusok, amíg a gyerekek a feladatok megoldásával voltak elfoglalva, megtanulták a foltvarrás technikáját. A nagy almát, melyet közösen készítettek minden iskola a nevével is színesített, majd a tornateremben kiállították.

Diákjainknak köszönjük, hogy jó hírünket tovább öregbítették. Ehhez azonban szükségük volt egy jó felkészítő tanárra, Turainé Magyar Ibolya tanítónőre.

A vetélkedő a következő korcsoportonként zajlott:

  • I. korcsoport: 2–4. évfolyam – évfolyamonként egy-egy tanuló (3 fő);
  • II. korcsoport: 5–8. évfolyam – évfolyamonként egy-egy tanuló (4 fő);
  • III. korcsoport: 9–10. évfolyam – évfolyamonként két-két tanuló (4 fő).

Reméljük, hogy jövőre felsőseink is kedvet kapnak a versenyzéshez!

A fiúknak és Ibolya néninek egyaránt gratulálunk! Büszkék vagyunk rájuk!

Gregusné Juhász Eleonóra
kísérő pedagógus

Oklevél