Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

„Állj ki a bullying ellen!” témahét

Az UNICEF által 2022-ben készített országos felmérés szerint a magyarországi tizenévesek 85%-a legalább egyszer megtapasztalta az iskolai bántalmazás valamely formáját, 66%-ukat rendszeresen éri vagy érte fizikai, lelki vagy verbális erőszak. Hiszünk abban, hogy mindannyian tehetünk valamit a bántalmazás ellen - ezért szerveztük meg az „Állj ki a bullying ellen!” témahétet a hozzá kapcsolódó programokkal.

A témahét során lehetőség nyílt arra, hogy osztályfőnöki vagy etika órán egy rövid kisfilm megtekintése után beszélgessenek a gyerekek a kortárs bántalmazás iskolai megjelenéséről, fajtáiról, illetve arról, mit tehetnek, ha áldozatként, elkövetőként vagy szemtanúként érintetté válnak. Fontos üzenetként kiemelésre került az, hogy a bullying megállítása a közösség közös feladata, amiért mindenki tehet valamit.

Emellett pályázatot hirdettünk a vállalkozó kedvű tanulóknak egy olyan mottó, szlogen megírására, ami kifejezi, hogy ebben az iskolában elutasítjuk az erőszakot, kiállunk egymásért és megvédjük, aki áldozattá vált.

Március 1-én „Fehér Pólós Napot” tartottunk, amikor mindenkit arra kértünk, hogy viseljen az iskolában fehér pólót, felsőt. Ezzel a jelképpel azt fejeztük ki, hogy együttesen állunk ki az iskolai zaklatás ellen. E napon történt meg a szlogeníró pályázat eredményhirdetése is. A nyertes Kövesi Boglárka 8.b osztályos tanuló lett, oklevelet kaptak még Bóna Viktória és Gémes Emma 5.b osztályos tanulók.

Fantasztikus érzés volt látni és megtapasztalni a diákok aktivitását és lelkesedését – a DÖK közreműködését, a pályázaton indulók által benyújtott ötleteket, a sok fehér pólót –, ami bizonyítja, hogy közösségünk tagjai szeretnének és tudnak is tenni a közös cél érdekében. Természetesen még temérdek feladat áll előttünk, sok megvalósítandó célunk van, amelyeket ugyanígy együtt, közösen kívánunk elérni.

Végezetül pedig nem lehet találóbb gondolattal zárni a beszámolót, mint amit a győztes szlogen kifejez:

NE HAGYD, HOGY A CSEND SZÓLJON HELYETTED: SZÓLALJ FEL A BÁNTALMAZÁS ELLEN!