Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

A holokauszt emléknapja és krókuszprojekt

Őszi, szeptemberi napokban virághagymák ültetése zajlott az iskolánk előtti kis virágoskertben. Sárga krókuszhagymácskák kerültek a földbe.

Miért ekkor és miért ezek? Ekkor van ideje az ültetésnek ahhoz, hogy január végére a zöld kis virágok kibújjanak a földből. Január végére, január 27-ére, amikor a holokauszt nemzetközi emléknapja van, s a világ minden táján az áldozatokra emlékeznek.

Miért pont ezek a virágok? A krókusz sárga szirmaival a zsidó emberek ruháján, kötelezően viselt, Dávid-csillagra emlékeztet. A programmal olyan téma került közel a gyerekekhez, amelyről nehéz ennek a korosztálynak megfelelő módon beszélni, amelyről olykor túl sokat vagy éppen túl keveset teszünk említést. Az emlékezést rendkívüli történelemórán is folytattuk.

Elfogadta meghívásunkat és a nemzetközi emléknapot követően előadást tartott iskolánkban Kendrusz Attila, a Zsidó egyházközösség vezetője. Előadásában kitért arra, hogyan erősödött fel a két világháború közötti időszakban az antiszemitizmus, hogy vezetett el ez a gyűlölet a holokausztig. Fotókkal, összegyűjtött személyes történetek bemutatásával tette igazán emberközelivé, érzékelhetővé ezt a megrázó témát. Megemlékezésünk ebben a komplex formában azt az üzenetet hordozta, hogy a gyerekek történelmi tapasztalatszerzés nyomán utasítsák el az előítéleteket, s ne váljanak ennek áldozataivá és elkövetőivé sem.

A program szimbólumának választott virág, a krókusz színével és alakjával is üzen. Igen, épp most üzen, mert most bontotta ki szirmait, és hívja fel a figyelmünket! Reméljük, sokak meglátják az iskolánk előtti kis virágokat, melyek az előítélet helyett az életet hirdetik!