Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Ez történt a nyáron

Bár a tanév június végén hivatalosan véget ért, az iskola zárt ajtói mögött nem állt meg az élet. Most visszaidézzük azokat a nyári eseményeket, tanulmányi és sporteredményeket, amelyeket az előző tanév projektjeinek, illetve pedagógiai munkájának köszönhetünk.

A diákok éppen elkezdték a jól megérdemelt nyári pihenőjüket, amikor tantestületünk 19 pedagógusa már készülődött tanulmányi útjára az Európai Unió különböző országaiba. Ez annak köszönhető, hogy intézményünk 2023 tavaszán ismét sikeresen pályázott az Erasmus+ Rövidtávú mobilitási programok keretén belül, ahol a Játsszunk EGYÜTT! (Európai Gyermekközpontú Ügyesedő Tanulás Támogatás) című projektünkkel idegen nyelvi és szakmai továbbképzésekre nyílt lehetőség.

Tanulóink évek óta rendszeresen vesznek részt és érnek el jobbnál jobb eredményeket a „Mi fán terem?”, majd a „Nyelvmester” országos egy fordulós csapatversenyen.

A 2022/2023-as tanév végén a 6.a osztályos tanulók közül iskolánk két csapata is indult a megmérettetésen. A résztvevő diákoknak a legnépszerűbb és legkülönlegesebb magyar szólásokat és közmondásokat, szállóigéket kellett felismerniük, értelmezniük – emellett a versenyben kiemelt hangsúlyt kapott a helyesírás alkalmazása is. Projektmunkában a legkedvesebb szólásaikat és közmondásaikat rajz, fotósorozat, LEGO figura és szoborjáték formájában jelenítették meg.

Büszkék vagyunk rá, hogy mindkét csapatunk 1. helyezést ért el!

A csapatok tagjai: Lajos Laura, Pajzer András, Papdi Benett, Csipak Csenge, Gémes Lilla Rebeka, felkészítő tanáruk: Dr. Törökné Korim Andrea.

Iskolánk szorgalmas diákjai a tanévzárás után sem pihentek még meg, június 29-30-án kétnapos robotika versenyen vettek részt Győrben, a WRO (World Robot Olympiad™) nemzeti (országos) fordulóján. RoboMission kategóriában Bacsa René Alex (5.a) és Csókási Balázs (7.b) csapata képviselte az iskolát az országos fordulóban, az áprilisban megrendezett regionális fordulóban elért 3. helyezésük alapján. Feladatuk egy önműködő Lego robot építése és programozása volt, mely 2 perc alatt minél több előre meghatározott küldetést hajt végre emberi beavatkozás nélkül. Future Innovators kategóriában Benkő Lőrinc (5.a) és Seres Bors Botond (5.a) versenyzett, és Junior korosztályban 3. helyezést értek el. Ebben a kategóriában egy valós életben felmerülő problémára megoldást nyújtó robotot kellett tervezniük, működő makettet építeni, projektként bemutatni szóban és írásban. Felkészítő tanár: Oláh Tamás

A nyári szezonban került megrendezésre a Magyar Úszó Szövetség égisze alatt a Regionális Delfin Bajnokság, ahol két tanulónk is kiválóan szerepelt. Gémes Csenge (3.a) 100 méter pillangó úszásban I. helyezést, 50 méter gyorsúszásban II. helyezést, 50 méter pillangóúszásban II. helyezés, 200 méter vegyes úszásban II. helyezést, 50 méter hátúszás IV. helyezést, és 100 méter mellúszásban V. helyezést ért el. Kiss Dániel (5.a) a 4x50 m-es vegyes váltóban csapattársaival bajnok lett, 50 m mellen az 5. helyet, 200 m mellen pedig a 6. helyet szerezte meg.

Jánky Alíz 2.a osztályos tanuló még 6 évesen, óvodás korában kezdte a mazsorettet, idén versenyzett először szólóban is. Az Aradon megrendezésre kerülő Dancing Europe Nemzetközi Majorette és Twirling Versenyen három ország 25 egyesületének 142 produkciója közül Alíz az alábbi eredményeket érte el:

  • Cadet Bot miniformáció – 1. hely,
  • Cadet Pompon Miniformáció – 2. hely,
  • Cadet Bot solo – 4. hely.

Sportolóinknak gratulálunk, és további sikeres versenyzést kívánunk!

Lezárult az a nagyszabású projektünk, melynek ötletpályázatán a Vörösmarty Általános Iskola Alapítvány 20 410 000 Ft támogatást nyert. A sikeres pályázatnak köszönhetően pedagógusaink módszertani továbbképzésen vettek részt, illetve multifunkciós közösségi térré alakult aulánk a könyvtárunkkal együtt, és az utóbbi helyiségben teljesen új könyvtári állomány fogadja a kölcsönözni kívánó tanulóinkat. A közösségépítő társasjátékok mellett audiovizuális eszközök, Lego készletek, programozható Lego robotok és Blue-botok gazdagítják iskolánk eszköztárát. A multifunkciós közösségi térben pedig elfoglalhatta helyét a dobogó, ami a rendezvényszékekkel együtt az iskolai műsoraink állandó kellékévé válik.

A technikai dolgozók és több pedagógus munkájának köszönhetően az ebédlő székei és asztalai megújulva várják a tanulókat az idei tanévben. A folyosó dekorációja is tovább színesedett, ami szintén sok munkát igényelt kollégáinktól a forró nyári napokon.

Két kollégánk, Győri-Dani Dóra iskolapszichológus és Rapavi Rebeka tanítónő a Velem Lehet Beszélgetni kezdeményezést képviselve önkénteskedett a SZIN Civil Falujában. Tanulóink a tavalyi tanév során már megismerkedtek a programmal, melynek célja, hogy az egymáshoz való személyes kapcsolódást népszerűsítse, segítse.

A 2023/24-es tanévtől tantestületekben köszönthetjük Rácz Veronika kolléganőt a 2.a osztály tanítójaként, valamint Csontos Máté testnevelőt, aki a PICK Szeged U18 utánpótlás csapatának másodedzőjeként is tevékenykedik. Jenei Alexandra gazdasági ügyintéző és Széplaki József portás szeptemberi kezdésükkel aktív szerepet vállalnak iskolánk zavartalan működésében.

Minden diákunknak és kollégánknak sikeres tanévet kívánunk!