Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Január 30-án, csütörtökön leendő iskolásokat, a nagycsoportos óvodásokat és kedves szüleiket láttuk vendégül iskolánkban, egy állati jó délutánon.

Célunk az volt, hogy a gyerekek játékos körülmények között bepillantást nyerjenek az iskolai életbe, éppen ezért minden területet igyekeztünk bemutatni: a humán, reál, a testmozgás és a művészeti ág, az alsós és a felsős munkaközösségünk tagjai egyaránt képviseltették magukat az iskola-előkészítő rendezvényen, amelynek hívómondata az ismert idézet volt: „nálatok laknak-e állatok?”

Az érkezőket állatbőrbe bújt tanulóink fogadták, s egy mulattató pingvintánc a negyedik osztályosok előadásában, beljebb érve pedig a színpad előtt az elsősök kedves kis táncos műsorát tekinthette meg a nagyérdemű. Az ovisok egy profi arcfestő kezei által alakulhattak át dzsungelünk környezetébe illő állatkákká, s szülői segítségünk is akadt, így a vállalkozó kedvű gyerekek csillámtetoválással a kezükön vághattak neki a kalandoknak a helyszínen megalakult csapataikkal.

Az első állomáson állatsimogató fogadta a színes talléros kis csoportokat, ahol tanulóink jóvoltából az ovisok közelebbi barátságot köthettek egy kutyussal, egy egérrel, egy tengerimalaccal, cicákkal és nyuszikkal, sőt, még két tyúkanyó is lakott ott benn, a tanteremben, akik láthatóan nem zavartatták magukat a kedvesen érdeklődő gyerekek közelségében sem.

A „Dzsungel túrára” betérőket nem kellett biztatni a feladatok elvégzésére, hiszen a gyermekek lételeme a mozgás. Töretlen lelkesedéssel vágtak tehát neki a dzsungel kihívásokkal teli kalandpályáinak, amelyeket korosztályukra szabtak hozzáértő és kreatív pedagógusaink, s ügyeltek arra is, hogy a különböző akadályok legyőzése közben a kis kalandorok ne csak a testüket, hanem az agyukat is tornáztassák.

A HANGoskodó állomásán először találós kérdéseket kaptak az ovisok, amelyeket hamar meg is fejtettek, s így rájöhettek, hogy a humán és művészeti munkaközösség által megálmodott feladványok központi témája a mókuska lesz. Ez a kedves kis rozsdabarna állat rejtőzött el a kirakásra váró puzzle-darabkákon, s ő volt a főszereplője a megtanulandó mondókának is, amelyet előbb csak egészen halkan, majd hangosan, gyorsabban, sőt, ritmizálva is előadtak a kis csapatok. A jól begyakorolt szöveget aztán dramatizálták, s végül hangszerek használatával, zenei kísérettel prezentálták az újdonsült kis muzsikusok.

A „PLAYERS ANIMALS” alkotóműhelyből kiszűrődő „Five little monkey jumping on the bed” és az „I have a pet…” című kedves kis angol dalocskák vonzották be a kíváncsi tekintetű óvodásokat iskola-előkészítő foglalkozásunk idegen nyelvi állomására. A gyerekek a teremben már maguk is lelkesen énekeltek, ugráltak és táncoltak a sokak által már ismert dallamokra. A dalokban szereplő állatok hangját felismerve egy kis időre maguk is aktív szereplői lehettek a történeteknek. Mindezek után a kialakított alkotóműhelyben gipszből készült állatfigurákat festhettek. Azóta mi felnőttek is tudjuk, hogy akár szivárványszínű is lehet egy oroszlán. A leendő elsősök büszkén vitték magukkal az általuk készített tárgyi emlékeket.

A „Varázslótanodában” a reál munkaközösség által kifundált feladványok és mutatványok kápráztatták el a kis csoportokat, akik előbb lelkesen és ügyesen oldották meg a képes, nekik kitalált feladványokat, majd kikerekedett szemekkel, lélegzet-visszafojtva figyelték a kémiateremben életre hívott újabb és újabb káprázatot. Nem is csoda, hiszen valódi varázslótanoncnak érezhették magukat a füstből előszökő óriáskígyó és hamvaiból feléledő főnixmadár láttán.

Amíg a kis kalandorok dzsungelünk varázslatos zugaival ismerkedtek, addig szüleik, kísérőik tájékozódhattak intézményünkről, a beiskolázással kapcsolatos hasznos tudnivalókról.

Köszönjük mindenkinek ezt az állati jó délutánt, amely egy valódi csapatmunka eredményeként jött létre: a teljes tanári kar, az iskolai dolgozók, lelkes tanulóink és az önként jelentkező szülők összefogásának gyümölcse, amelybe ezúttal az ovisok is belekóstolhattak.

Reméljük, elnyerte tetszésüket az ízelítő, s hamarosan tovább bővül közösségünk a csillogó szemű, csodaváró, kalandra kész iskolakezdőkkel.