Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

2016. december 8-án rendezte iskolánk humán munkaközössége a Vörösmarty Tankerületi Szavalóversenyt, melyen kilenc iskola tanulói vettek részt.

Két kategóriában indultak: 5–6. és 7–8. osztályosok mérték össze tudásukat, tehetségüket. Kötelező az 1. kategóriában Vörösmarty Mihály: A katona: A puszta kút, illetve a 2. kategóriában Vörösmarty Mihály: A katona: A sorshúzás című verse volt. A kimondottan nehéz feladatot gyönyörűen megoldották a gyerekek.

A szabadon választott vers megkötése mindössze annyi volt, hogy magyar költő versét kellett szavalni. Klasszikus, modern és kortárs költők művei is elhangoztak.

A zsűri hosszú és nehéz tanácskozás után hozta meg a következő döntést:

 1. kategória
  1. Varga Kitti Anikó 5.o., Rókusvárosi II. Sz. Általános Iskola
  2. Papdi Kíra 5.o., Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola
  3. Mizsur Marcell 5.o., Rókusi Általános Iskola
 2. kategória
  1. Németh Réka 7.o., Algyői Fehér Ignác Általános Iskola
  2. Drágity Deján 8.o., Béke Utcai Általános Iskola
  3. Nagy Bettina 8.o., Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Diákzsűri is dolgozott nagy buzgalommal. Az ő véleményük szerint a legjobbak:

 1. kategóriában: Jakab Míra 6.o., Alsóvárosi Általános Iskola
 2. kategóriában: Drágity Deján 8.o., Béke Utcai Általános Iskola

Nagy örömmel töltött el bennünket, hogy több tanuló választott olyan verset, melynek a család és a szeretet volt a témája. Ez azt bizonyította, hogy újra értékké váltak ezek a fontos dolgok a gyermekek számára.

A verseny, melyet már 15 éve rendez iskolánk, lelket melengető, bensőséges hangulatban zajlott. Kedves közösséggé formálta a versenyzőket, felkészítőket, kísérőket, szülőket, nagyszülőket a vers szeretete, a versenyzés izgalma. A légkör, a hangulat magáért beszélt. A zsűri és a vendégek dicsérő és köszönő szavai igazi elismerése volt munkánknak.

Szeretnénk jövőre is folytatni hagyományunkat. Ezek a gyerekek megérdemlik, hogy lehetőséget kapjanak, meghallgassák őket, hogy bizonyíthassák mennyire szeretik a verseket. Nagy költőink pedig megérdemlik, hogy így váljanak halhatatlanná.