Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Tankerületi szavalóverseny

Vörösmarty Mihály születésének és halálának évfordulója alkalmából minden tanévben Vörösmarty Tankerületi Szavalóversenyt rendez iskolánk.

A verseket és az előadóművészetet kedvelő gyermekeknek két kategóriában hirdetünk versengést: 5–6. osztályos és 7–8. osztályos tanulóknak. A megmérettetés nem könnyű, hisz a szabadon választott művek mellett egy kötelező verset is el kell szavalni. Idén, 2023. november 15-én 14 órától került sor a vetélkedésre.

Elfogadta felkérésünket, és a zsűriben foglalt helyet Beslin Anita, a Kossuth Rádió szerkesztő-műsorvezetője, Kálló Veronika és Urbán Marianna középiskolai tanár, akik a tanítás mellett beszédtechnikával, vers- és prózamondással is foglalkoznak. Ezen a hagyományőrző rendezvényen minden évben diákzsűrinek is van lehetősége dönteni, és mindkét kategóriában győztest hirdetni. A diákzsűri tagjai: Takács Hanna Erika, Ambrózy Lili Maja 7.b és Csókási Dóra 6.a osztályos tanulók voltak. Mráz Fruzsina hegedűművész kolléganőnk Petőfi Sándor: Füstbement terv című megzenésített versével teremtett meghitt hangulatot iskolánk gyönyörűen berendezett aulájában.

Ezen a versenyen a kötelező vers mindig Vörösmarty Mihály általunk választott egyik költeménye. Idén nagy klasszikus műveket idéztünk meg. 5–6. évfolyamosoknak a Petike, 7–8. osztályosoknak a Szép Ilonka 1. része volt a kötelező mű. E mellé, kerek évfordulók okán, Petőfi Sándor és Nemes Nagy Ágnes versei közül lehetett szabadon választani. A gyermekek, felkészítő pedagógusok, kísérők, vendégek, akik nem csak Szeged városából, hanem a környező településekről is érkeztek, nagy figyelemmel hallgatták az előadásokat, melyek olykor művészi magasságokba emelkedtek. Az erős mezőny nehéz feladatot adott a zsűrinek. Komoly, értékes szakmai megbeszélés után hozták meg döntéseiket. Eredményhirdetéskor szóban is méltatták a produkciókat, jó tanácsokkal látták el a szavalókat és a felkészítő pedagógusokat egyaránt.

Az 5–6. évfolyam helyezettjei
Helyezés Név Évfolyam Iskola
I. Brzózka Marek 6. Szegedi Gregor József Általános Iskola
II. Sosterics Gréta 6. Szegedi Arany János Általános Iskola
III. Vastag Koppány 5. Szegedi Dózsa György Általános Iskola
Különdíj Farkas Luca 6. Szegedi Alsóvárosi Általános Iskola
Diákzsűri Sosterics Gréta 6. Szegedi Arany János Általános Iskola
A 7–8. évfolyam helyezettjei
Helyezés Név Évfolyam Iskola
I. Kiss János 7. Szegedi Dózsa György Általános Iskola
II. Farkas Jakab Bese 7. Tisza-parti Általános Iskola
III. (megosztott) Radics Péter 8. Szegedi Dózsa György Általános Iskola
Juhász Nóra 7. Tisza-parti Általános Iskola
Különdíj Magyar Fanni Eszter Szegedi Janikovszky Éva Általános Iskola és AMI
Diákzsűri Farkas Jakab Bese 7. Tisza-parti Általános Iskola

Felejthetetlen, igazi versünnep volt ez a nap. Mindenki egyetértett abban, hogy Vörösmarty Mihály most biztosan mosolyog. Köszönjük a versenyzőknek, a felkészítőknek, a zsűrinek, a közreműködőknek a sok munkát, a nagyszerű előadásokat! Nagyon sok szeretettel gratulálunk a helyezetteknek!

Bánáthy Jánosné
munkaközösség-vezető