Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

Vakáció a természetben

 

Bakos Mirtill Eperke anyukája kedves beszámolót írt nekünk kislánya első vakációs élményeiről. Olvassátok szeretettel!

 

Eljött a várva várt nyári szünet, az első iskolai vakációm. Imádom a természetet, szeretek bicajozni és jó nagyokat túrázni, sejtettem, hogy izgalmas élményekben gazdag nyár várhat rám.

A családommal együtt én is tagja vagyok a Csongrád Megyei Természetbarát Szövetségnek, eddig 11 gyalogtúrán, 8 kerékpáros teljesítménytúrán és 6 vártúrán vettem részt.

Az a legjobb az ilyen túrákon, hogy a rajtban kapunk egy nevezési lapot, amire az ott megadott ellenőrző pontokat kell a megfelelő sorrendben felkeresni és a pecsételő helyet bélyegzővel látják el, mellé mindig jár csoki, frissítő ital és gyümölcs. A célban pedig a túra teljesítésért járó oklevelet vagy emléklapot és jelvényt kapom meg. Vannak különleges alkalommal is megrendezett túrák, voltam már éjszakai, mikulás, kisvasutas, hegyi és téli túrán is.

Júniusban 4. alkalommal vágtam neki a Szélmalom Kerékpáros Teljesítménytúra 30 km-es távjának. A rajtban megkaptam a nevezési lapot és frissítőt. Anyukámmal ketten elindultunk Kiskundorozsmáról Forráskútra az 1. bélyegző helyre, ahol nápolyis csoki várt ránk, majd tovább Bordányba a 2. ellenőrző pontra bélyegzés csokoládé és irány a cél 2 óra 35 perc alatt teljesítettük a távot. Eredményhirdetésnél kaptam emléklapot és a nyakamba a teljesítésért járó érmet. A legjobb az volt, hogy anyukámmal együtt mehettem végig és jó volt vele bicajozni.

Minden évben a magyarországi hegyvidékekben kirándulunk a családdal. Augusztusban 8. alkalommal indultunk neki idén a Börzsönyt fedeztük fel. Egy hetet kirándultunk a cél a Várak a Börzsönyben túra végigjárása volt. Az őskori és középkori földsáncok végigjárásával a hajdani vulkán kráterének szélén körbehaladva a legmagasabb csúcsokat hódítottuk meg. A jelvény a teljesítésért annak jár, aki a 26 várból 13 várat felkeres. Az igazolópontokon elhelyezett táblán vagy felfestésen lévő három pöttyből álló azonosító kódot kellett az igazoló füzetbe feltüntetni. Börzsöny a vártúra folyamán csodálatos természeti kincseket, szép kilátást, friss levegőt, kisvasutakat, várakat, kolostorromokat, gyönyörű erdőket, réteket, patakokat, forrásokat és a szokásos jó kis túrabotomat rejtegette számomra. Jó volt a családdal eltöltött hét jól elfáradtunk. A túrafüzetet anyukám postára adta, és egy hét elteltével már büszkén a kezemben tarthattam a jelvényemet.

Jó lenne, ha a tanév ideje alatt idén sem hiányoznék egy napot sem az iskolapadból és sikerült megerősödnöm a nyáron a következő tanévre. Mert kicsi a bors, de erős, ha megfelelő hasznos időt töltünk a természetben. Alig várom, hogy Katika nénivel és Julika nénivel meg tudjam osztani, hogy a természet mennyire tartalmassá és élményekben gazdaggá varázsolta a lelkemet a nyár folyamán.

Bakos Mirtill Eperke, 2.b