Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

Nagy örömmel olvastam az e-mailjeim között, hogy én is résztvevője lehetek a 2016. június 30-tól július 3-ig megtartandó következő eTwinning szakmai továbbképző és partnertalálkozónak Varsóban, melynek központi témája a „Történelem, kultúra, állampolgárság és tolerancia”. Mivel még korábban nem vettem részt hasonló eseményen, kíváncsian vártam, hogy mi fog velem történni ebben a pár napban.

eTwinning

Sokat hallottam már nyelvtanár barátaimtól, ismerőseimtől az eTwiningről, de korábban a felsőoktatás területén dolgoztam, így nem volt rálátásom ezekre a projektekre. Tavaly ősztől viszont én is a köznevelés szintjén, általános iskolában tanítok angolt, így bátran jelentkeztem a szakmai továbbképzésre, hogy én is eTwininges lehessek.

Az Oktatási Hivatal munkatársai részéről pontos és precíz szervezést tapasztaltam, minden felmerülő kérdésemre szívesen és azonnal válaszoltak e-mailben, olykor telefonon is. A reptérre történő becsekkolást is ők végezték el részünkre. Néhány nappal az utazás előtt megkaptam a többi résztvevő e-mail-elérhetőségét, mely egy kicsit máris megkönnyítette az ismerkedést a többiekkel.

 

Az első nap

Négy magyar utazott ki Varsóba a partnertalálkozóra, akikkel e-mailben tartottam a kapcsolatot. A reptérről egy közvetlen helyi járatos busszal könnyen a szállodához értünk, ahol a szobánkat el is tudtuk foglalni. A szálloda pazar volt és lenyűgöző, mindennel jól felszerelt. Az ellátásunk kitűnő volt és bőséges.

A csütörtöki érkezésünk során, az ebédet követően már elkezdődött a munka, kora délutántól egész késő estig 2 előadót is meghallgattunk, illetve hagytak időt mindenkinek a megismerkedésre. A több mint 60 meghívott közös játékokkal és warm-uppal próbáltak közelebb kerülni egymáshoz. Mindenki nagyon közvetlen volt már az első percektől.

 

A második nap

Másnap csoportokra lettünk bontva és ki-ki a maga kis csoportjában folytatta tovább a workshopot. A választék színes volt, részt vehettünk Gamification, Students motivation in eTwinning, ICT tools vagy eTwinning Quality Label elnevezésű műhelymunkán is.

A workshopok gyakorlatilag egész nap mentek, a kávészünetekben és az ebéd alkalmával lehetett egy picit szusszanni. Ezen a napon délután 5-től szabad programra volt lehetőségünk, amit szívesen ki is használtunk.

 

A harmadik nap

Szombaton már elkészült és megvalósított projekteket mutattak be nekünk, melyből rengeteg hasznos információt kaptam, valamint itt volt lehetőségünk a saját projektötletünk további átgondolására, ötletelésre más országokból jövőkkel. Új platformokat mutattak be nekünk, ilyen volt a Twinspace, az eTwinning Live, a Kahoot, a Voki, a Tagxedo. Sikerült egy csapatba bekerülnöm, ahol öt különböző ország (Ciprus, Moldova, Cseh Köztársaság, Lengyelország és Magyarország) fogja a saját étkezési szokásait, tradícióit, hagyományait, receptjeit átbeszélni, természetesen a gyerekek, tanulók segítségével. A projektünk címe: „Euro Food Taste”. A projektünkben a négy nap során elhangzott projektötleteket és a workshopon tanultakat mindenképpen fel tudom majd használni, talán ezen segítségek nélkül, el sem tudnám kezdeni. Minden résztvevőnek egy záró bizonyítványt, certificationt adtak a sikeres részvételről.

A szervezők erre az estére egy gyalogos városnézést terveztek idegenvezetővel, ahol bejárhattuk a város legszebb részeit és angolul meghallgathattuk a város történelmi adatait. A sétát egy vacsorával zártuk egy belvárosi nagyon hangulatos kis étteremben, ahol több fogásos vacsorával kedveskedtek nekünk. Roppant kedves volt a fogadtatás, mindenki kitűnően érezte magát. Az este folyamán átbeszéltük a mögöttünk álló pár napot és mindenki összefoglalta, hogy mi tetszett neki a legjobban. Később még dalra is fakadtunk, minden ország, egy, az ő nemzetiségére jellemző dal elénekelte, megtanította a többieknek.

 

Összegzés

Másnap reggeli után elindultunk vissza Budapest felé.

Összegezve, felejthetetlen négy napon vagyok túl, ahol életre szóló emlékekkel gyarapodtam, új barátokat szereztem és végre kimondhatom, hogy én is eTwininges lettem...

Goodbye Warsaw!

Szécsi Szilvia
angolnyelv-tanár

 
 
Palace of Culture and Science
Varsó
eTwinnig Label