Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

A növények mintegy nyolcvan százaléka függ a rovarok általi beporzástól. A sokféle beporzó faj biztosítja a termés egyenletesebbé tételét és a nagyobb terméshozamot, nem beszélve arról, hogy számos állat- és növényfaj sem létezne, ha ők nem lennének.

A Beporzók Napja a természetvédelmi jeles napok egyike, melyet a beporzók munkájának ünneplése, segítése és védelme kapcsán hívtak életre.

A jeles természetvédelmi naphoz csatlakozva iskolánk 5. a osztályos tanulói ismeretterjesztő játékokra épülő interaktív érzékenyítő foglalkozáson vettek részt a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtár digitális laborjában.

A gyerekek a digitális eszközök segítségével megismerhették a beporzók csodálatos világát, a méhek életét, megtanulták hogyan és miért építsenek rovarhotelt.

Miért van szükség rovarhotelekre?

A fészkelődobozok vagy speciális rovarhotelek otthont és menedéket nyújtanak a rovaroknak a fészkeléshez. A rovarhotelben otthonra találó állatok gyakran veszélyeztetett fajok. Egyre több szó esik a méhek pusztulásáról is, pedig a szakértők már régóta figyelmeztetnek: ha a méhek eltűnnek a Földről, nekünk, embereknek csak körülbelül négy évünk lesz hátra. A vadméhek nélkül az emberi élet sem lenne lehetséges: nemcsak a növények nagy részét porozzák be, hanem az élelmiszerek mintegy 30 százalékának előállításáért is ők felelnek. Méhek nélkül tehát bizonyos élelmiszerek sem lennének elérhetők.

A ”szálloda” nemcsak a tavaszi és nyári fészkelést segíti, hanem a hideg évszakban a téli álmot is.

Készíts te is rovarhotelt!

A méhecskehotel általában fából készül, és több rekeszt tartalmaz, amelyeket különböző anyagokkal, például faforgáccsal bélelnek ki, hogy otthont biztosítsanak a rovarok számára. A hotel különböző méretű, általában többszintes és kis helyiségekre osztott. Minden rovarhotelnek van teteje, amely véd a szél és az eső ellen. A kialakítástól függően házfalhoz vagy fához is rögzíthető, amelybe sokféle lakos költözhet be:

Mikor és hová tegyük ki a méhecskehotelt?

A tél végével minél hamarabb lássunk neki a munkának. Ha jó az idő, akár már február végétől is. Arra figyeljünk, hogy a méhecskehotel teljesen természetes anyagból készüljön, és fák, virágok, bokrok közelébe helyezzük el déli fekvésű, napos és időjárástól védett helyre. Ideális esetben a fészkelődoboz körül van egy itatónyílás is, hogy a méhek sárral vagy homokkal lezárhassák a csöveket. A madarak ellen is védeni kell a hotelt, azt pedig egyszerű védőráccsal is megoldhatjuk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján további tippeket is találhatunk erre vonatkozóan.

forrás: okopoliszalapitvany.hu

Lakatos Gabriella

szaktanár

További képek ide kattintva tekinthetők meg