Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

 

Az előző évek hagyományaihoz hűen, idén is meghirdettük ÖKO-táborunkat, 2018. június 18-22-ig.

Első napunkon, hétfőn ÖKO kézműves foglalkozáson vettünk részt a Somogyi Könyvtárban, az újrahasznosítás jegyében. Szelektíven válogattuk a szemetet és egy környezetvédelemmel kapcsolatos játékot is játszottunk. Egy kis fagyizás és a Roosevelt téren kötetlen játék is belefért napunkba.

Második napon, kedden gyalogosan ellátogattunk a Vízügyi Történeti Emlékhelyhez, ahol nemcsak kiállítást néztünk meg szakértő tárlatvezetővel, hanem bepillanthattunk a kubikosok életébe, illetve ezt a napot Ábrahám Krisztián, a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársa is segített színesíteni egy kb. 2 órás terepi foglalkozással, hiszen a Tiszavirág nyomába eredhetünk segítségével a Tisza-parton.

Szerdán kisvonatra pattanunk és körbejárjuk városunk nevezetességeit. Majd a vonatról leszállva a Széchenyi téren, melyről megtudtuk, hogy Közép-Európa legszebb tere, felelevenítettük a hallottakat ismétlő kérdések segítségével. Felderítettük az itt található szobrokat, és megbizonyosodtunk róla, hogy Széchenyi Istvánnak valóban nem állítottak szobrot ezen a csodálatos téren. Ezt követte a Stefánián egy kis játszóterezés, majd a Palánkban ismét fagyizás.

Csütörtökön, a tavalyi nagy sikerre való tekintettel, ismét sárkányhajóba szálltunk, és ez a programunk idén is nagy élményt jelentett számukra, hanem a legnagyobbat. Élményeinket a Csillag téren egy cukrászda teraszán fagylalt és sütemény mellett osztottuk meg egymással.

Pénteken betekintést nyertünk egy kávépörkölő üzem munkájába, ahol megismertük a gyártási folyamatot, láthattuk hogyan adagolják a pörkölt szemes kávét szelepes tasakokba steril körülmények között, majd megnézhettük a zacskók fóliázását is. Megtudtuk, hogy szemes kávét érdemesebb vásárolni, és főzés előtt frissen daráljuk, de mindig csak annyit, amennyi a főzéshez szükséges, a maximális íz- és illatélmény elérése érdekében.

A tulajdonosok ismertették velünk, hogy a szemes kávé valójában nem más, mint egy örökzöld növény magja. Ezek a növények az árnyékos, ám kissé csapadékos, párás éghajlatot kedvelik, és főleg a magasabban fekvő területeket. A gyümölcs, amelyet általában „cseresznyének” neveznek tojás alakú és 6-7 hónap alatt érik zöldről pirosra, melyet egy külső cellulóz réteg borít.

Megtudtuk tőlük, hogy a két kereskedelmileg legfontosabb kávéféleség a Coffea Arabica „Arabica” és a Coffea Canephora „Robusta”. Ez a két faj nemcsak minőségében különbözik, hanem kémiai alkotórészeik is mások. Az Arabica sokkal több lipidet és trigonellin-t tartalmaz, amíg a Robustában sokkal több koffein és chlorogenic sav található.

Négy földrajzi területre, elsősorban a Ráktérítő és Baktérítő térségére koncentrálódnak a kávétermelő országok, mint pl.: Közép-Amerika (Guatemala), Dél-Amerika (Brazília), Afrika (közép-nyugati és közép-keleti országai), valamint Ázsia (India, Indonézia és Új Guinea, Thaiföld, Laosz, Vietnám, Kambodzsa). Ezen országok neveit játékos formában tanulhattuk meg a szépen berendezett kiállítási darabok között.

Arra is fény derült, hogy a kávé összetétele jelentősen változik a pörkölés során. A hő hatására a nyers, zöld kávészemből pörkölt barna színű bab lesz. A pörkölési folyamat során néhány összetevő megváltozik, míg mások teljesen eltűnnek, de vannak olyanok is amelyek, pont ekkor alakulnak ki.

A koffein a kávé leghíresebb alkotóeleme, amely egyben a növény kártevők elleni védekezését is elősegíti. Ez a hatóanyag azonban nem csak a kávéban található, hanem más egyéb közkedvelt italban is, mint a tea vagy a cola. A koffein fellelhető még a csokoládéban is, de természetesen kevesebb mennyiségben. A koffeinnek fájdalomcsillapító hatása is ismeretes, a belekben szívódik fel, a fogyasztását követően 15-45 perccel éri el a legmagasabb koncentrációját a vérben. Ezt követően hatása fokozatosan csökken, mígnem pár óra alatt teljesen kiürül a szervezetből. Aktívabb, éberebb, energikusabb lesz tőle fogyasztója. Ezek a pozitív hatások a koffeinnek köszönhetőek, amely serkenti a koncentrációt, feljavítja a mentális állapotot, javítja a memóriát és csökkenti a fejfájást. Emellett kitágítja a hörgőket, elősegítve ezzel a légzést, a kávé segíti az emésztés is. Sőt, tartalmaz antioxidánsokat is. Ugyanezek az antioxidánsok elősegíthetik a fogyást, mivel hőt termelnek és serkentik az anyagcserét. Tehát elmondhatjuk, hogy a jól megválasztott és minőségi kávé mértékletes fogyasztása hasznos a szervezetünkre.

Kávészemeket, majd pici kávét is kóstolhattunk a különböző típusokból, majd finom habos kakaót kaptak a gyerekek, a kísérő pedagógusok pedig cappuccinót búcsúzóul. Hálásak vagyunk, hogy itt lehettünk, és igazán joggal állíthatjuk, hogy nem az „Ördög” itala a kávé.