Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Be a Changemaker! Legyél Te is a változás kulcsa!

Intézményünk első diákmobilitását valósította meg 2022. szeptember 24–30. között. A sikeres Erasmus+ pályázat Fenntarthatósággal kapcsolatos projektjéért egészen az ír fővárosig, Dublinig utaztunk.

A tanulóink tudatosan és lelkiismeretesen készültek, többkörös kiválasztási és felkészítési folyamaton vettek részt, hogy a legjobbat hozzák ki magukból. 12 nyolcadik osztályos tanuló és két kísérő pedagógus képviselte a Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskolát.

A gyerekek minden nap nemzetközi környezetben, a DCAS – Dublin College of Advanced Studies – képzőnél különböző életkorú és anyanyelvű tanulókkal dolgoztak együtt. Egy helyi általános iskolában, a St. Mary’s-ben egy egész délelőttöt töltöttünk el, ahol a nemzetköziséget, az ír kultúrát és oktatási rendszert első kézből tapasztaltuk meg.

Tevékenyen és izgalmasan telt az idő: a délelőttök a fenntarthatóság, a klímatudatosság, a túlfogyasztás és a jövőnket érintő változások kérdései köré épültek. A gyerekek terveztek fenntartható szigeteket, megvizsgálták saját ökológiai lábnyomukat, interjút készítettek különböző országokból érkező felnőttekkel a tudatos környezetvédelem jegyében. Természetesen mindezt angolul.

A délutánok pedig a város szépségeinek, és a környék nevezetességeinek felfedezéséről szóltak: a Liffey folyó mentén hosszan sétáltunk, beszippantottuk az igazi friss ír levegőt, szobrokat kellett számolni, a nemzeti múzeumban izgalmas feladatokkal hozták közelebb a klasszikus művészetet a mostani generációhoz. A tengerhez két ízben is elmentünk, egyszer túrázni, másodszor pedig a Bray városi akváriumot megnézni. Nem hagyhattuk ki a Guinness sörgyárat sem.

Sok kilométerrel a bakancsunkban, színes élményekkel a lelkünkben és hasznos ismeretekkel, gyakorlati tudással tértünk haza.

Köszönöm kollégámnak, Lakatos Gabriellának, hogy ebben a fantasztikus kalandban mellettem állt, támogatott.

Tóth Margit

A projektet az Európai Unió támogatta.