Szegedi Vörösmarty Mihály Általános Iskola

Újjászületés

A KÖSZIKE (Készségfejlesztés, Önismeret, Szerető Iskolai Közegben Egymásért) pályázat ünnepélyes megnyitójára.

„Megszületni a világra gyönyörű,
Benne lenni a világban gyönyörű,
De kiszületni a világból az a szép,
Elhagyni a csónakot a tengerért!”…

…énekelte közel száz vörösmartys diák a fenti a sorokat Mráz Fruzsina tanárnő vezényletével. 2020 novemberében két pedagógus, dr. Kapronczayné Batta Zsuzsanna és Lakatos Gabriella mert nagyot álmodni! A Vörösmarty Általános Iskola Alapítvány nevében pályázatot nyújtottak be a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácshoz. A pályázaton 10 millió Ft támogatást nyert az alapítvány a KÖSZIKE nevet viselő projekt megvalósításához.

Az összeg jelentős részének felhasználásával megújult, és új értelmet nyert az iskola szabadtéri zöldterülete és annak közvetlen környezete, hisz ezen a részen Élménygrund néven kültéri közösségi teret létesítettünk, melynek ünnepélyes átadójára szeptember 30-án került sor.

Élménygrund
Élménygrund

A meghívott vendégeink sorában köszönthettük Plesovszkiné Ujfaluczki Juditot, a Szegedi Tankerületi központ igazgatóját, Gratzer-Sövényházy Editet, a Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács Titkárságának főosztályvezetőjét, valamint Tóth Tímeát, a Vörösmarty Általános Iskola Alapítvány elnökét.

Krizsánné Turcsányi Marianna, iskolánk intézményvezetője beszédében elmondta, hogy a KÖSZIKE projekt keretén belül 1–2. osztályosok alkotó-fejlesztő meseterápiás foglalkozásokon, valamint mesekeretekbe illesztett „élménylegózás”-on, 3–8. évfolyamos tanulóink pedig külső szakember vezetésével kiscsoportos robotikafoglalkozásokon vehetnek részt a tanév folyamán.

Az ünnepélyes átadón iskolánk tanulói színvonalas műsorral kedveskedtek a megjelenteknek.

A 2.b osztály néptáncosaival együtt léptek fel Bába Hajnalka és Kanalas György pedagógusok, hogy együtt adjanak ízelítőt a moldvai táncokból.

Moldvai táncok

Az 1.a osztály tanulóit is felkísérték a színpadra testnevelőik, Lenhart Emese és Vidovicsné Szamosi Csilla tanárnők, és az apróságok varázsütésre változtak át bohócokból balerinákká.

Bohócok
Balerinák

Vörös Ábel 6.b osztályos diákunk Grósz Dávid: Edzésre fel! című versével hívta társait rímekbe szedve a szabadtéri eszközök kipróbálására.

A KÖSZIKE projekt első szakasza az Élménygrund átadásával megvalósult. Ezt szimbolizálta az aulában kifeszített nemzeti színű szalag vendégeink által történő átvágása.

Szalagátvágás

A valósággá vált Élménygrund és a pályázati program sokszínűsége lehetőséget nyújt diákjainknak arra, hogy a feladataik és kötelezettségeik mellett megéljék az önfeledt játék szabadságát és azt, ami napjainkban talán a legfontosabb: a társaikkal eltöltött együttlét örömét. Ezt az érzést közvetítette Gyurkovics Tibor írása Kőrffy Olívia 6.b osztályos tanuló előadásában, akit Bánáthy Jánosné tanárnő készített fel.

„Holnap újra kezdjük. Talán nem is a nyerés számít. Hanem hogy együtt…”

Köszönjük, KÖSZIKE!

A TÁMOGATOTT TEVÉKENYSÉG A BELÜGYMINISZTÉRIUM ÉS A NEMZETI BŰNMEGELŐZÉSI TANÁCS TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSUL MEG.